دکتر حمیده آقایی / بیماری های پوستی / درمان اگزمای پوستی
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

درمان اگزمای پوستی

اگزما یکی از بیماری های پوستی است که باعث بروز درماتیت و تحریک می شود. این مشکل که با نام درماتیت پوستی نیز شناخته می‌ شود، در حال حاضر شیوع زیادی پیدا کرده است. وجود اگزما روی پوست نشان دهنده وجود نوعی التهاب است. در این مقاله می خواهیم همه چیز درباره اگزما از جمله علائم، عوامل ایجاد، انواع و روش های درمان آن را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

اگزمای پوستی

علائم اگزمای پوستی

این بیماری خودش را به صورت ملتهب و قرمز شدن پوست نشان می دهد و گاهی فرد مبتلا احساس خارش می کند و جوش ‌هایی پر از مایع شبیه تاول روی پوست دیده می شود و با پوسته‌ پوسته شدن و ممکن است مایع درون آن ‌ها بیرون بیاید.

خوب است بدانید که علائم اگزما از فردی به فرد دیگر متفاوت است و همچنین ممکن است که نشانه های بروز اگزما در یک قسمت از بدن با دیگر قسمت ها فرق داشته باشد. این علائم خفیف، متوسط یا شدید هستند. به طور کلی، بیماران مبتلا به اگزما علائم و نشانه های زیر را از خود نشان می دهند:

  • خارش شدید
  • بثورات پوستی
  • پوست خشک و حساس
  • تورم در قسمت های آسیب دیده
  • لایه برداری پوست و نا همواری بافت آن
  • قرمزی و تحریک پوست در آن ها بیشتر است.

عوامل موثر بر بروز اگزمای پوستی

  • میکروب ها
  • درجه حرارت بالا یا پایین
  • دست کشیدن روی بدن گربه و سگ
  • استفاده بیش از حد از تمیز کننده ها و ضد عفونی کننده ها
  • افزایش یا کاهش برخی از هورمون ها نیز می تواند باعث تشنج اگزما در برخی از زنان شود.
  • مطالعات نشان می دهد که حدود یک سوم تا دو سوم از کودکان و نوجوانان مبتلا به اگزما به انواع خاصی از مواد غذایی مانند محصولات لبنی، تخم مرغ، آجیل، محصولات سویا و گندم آلرژی دارند.

انواع اگزمای پوستی

درماتیت آتوپیک (نوعی التهاب پوست) شایع ترین نوع اگزما است. آمار نشان می دهد حدود ۵۰ درصد نوزادان دچار این بیماری می شوند. اکثر این نوزادان قبل از سن ۱۰ سالگی اگزما را دریافت می کنند، در حالی که برخی از آن ها همچنان از علائم اگزما به طور متناوب برای زندگی رنج می برند.

انواع اگزمای پوستی عبارتند از:


اگزمای اتوپیک

از علائم ابتدایی این از اگزما ، قرمزی پوست بدن و ضایعات خارش دار می باشد. گاهی تحمل این احساس خارش در بیمار غیر قابل تحمل می شود و با خاراندن پوست موجب ترشح مایع و پوسته ریزی آن ها می گردد. این امکان وجود دارد که علائم این اگزمای پوستی اتوپیک، برای مدتی ناپدید شود و این احساس در فرد  ایجاد شود که بهبود یافته است درحالیکه این بیماری می تواند دوباره عود کند.


اگزمای تماسی

این ضایعات پوستی هنگام تماس با محرک موجب واکنش حساسیتی می‌شود. علائم این نوع اگزما نیز این ضایعات قرمز همراه با سوزش یا خارش است و ممکن است به تاول تبدیل شوند.


اگزمای سبورئیک

در این عارضه لکه‌های فلس دار، پوست قرمز و شوره سر پایدار ظاهر می‌شوند. معمولاً در مناطق چرب بدن مانند صورت، بالای قفسه سینه و کمر بیشتر بروز می‌کند. یک اسم عامیانه برای این بیماری در نوزادان، به عنوان “کلاه گهواره” شیرخواران شناخته شده است.


اگزمای سکه ای


اگزمای عصبی


اگزمای ساکن


بررسی اگزماهایی که به دلیل حساسیت ایجاد می شوند:

یکی از علل این بیماری پوستی قرارگیری در معرض آلرژی زاها و محرک‌ها است. آلرژی ها یک نوع واکنش سیستم ایمنی بدن می باشد. این محرک های پوستی می‌تواند یک صابون قوی یا مواد شیمیایی باشد. واکنش بدن در برابر مواد شیمیایی به طور عمده به دو نوع تقسیم می شوند: حاد، سریع و ناگهانی – مزمن یا تاخیری.


درمان خانگی اگزمای پوستی

  • حمام کردن با محلول رقیق کننده که باعث کم کردن التهاب ایجاد شده در پوست می شود.
  • مصرف برخی از داروهای ضد خارش و داروهای حساسیت زا
  • شستشوی بدن با صابون بهداشتی
  • پوشیدن لباس های پنبه ای
  • درمان توسط اشعه نورخورشید یا نور ماوراء بنفش که این درمان، بسیار مناسب نوزادان و کودکان است.

شایان ذکر است که چنان چه با انجام این درمان ها بیمار از اگزما رهایی پیدا نکرد، باید به یک متخصص پوست خوب مراجعه کند.

دلایل بروز اگزمای پوستی

روش های درمان انواع مختلف اگزمای پوستی

هر چند درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد، اما با مراجعه به یک متخصص پوست با تجربه و با تشخیص درست نوع اگزما از سوی متخصص پوست می‌ توان یک برنامه ‌ی درمانی مناسب برای کنترل اگزما پوستی و کنترل دوره ‌های عود کردن اگزما، معین شود. داروها و توصیه هایی که یک متخصص پوست تجویز می کند، تا حد زیادی از درد و ناراحتی حاصل از این بیماری می کاهد.

درمان اگزمای گرفتگی

این نوع اگزما در کسانی بروز پیدا می کند که به گرفتگی رگ های منتهی به پاها دچار شده باشند و خون به آسانی به قلب آن ها باز نگردد. اگزمای گرفتگی با مصرف پمادها و کرم های استروئیدی، مصرف کرم هایی که باعث نگه داشتن نرمی پوست می شوند، کمپرس های مرطوب و مصرف آنتی بیوتیک در زمان بروز هرگونه عفونت درمان می شود.

درمان اگزمای شوره ای

این نوع اگزوما که شوره نامیده می شود در نواحی پشت سر نوزادان و در بزرگسالان در قسمت های پوست سر – ابروها – اطراف بینی – پشت گوش – کشاله ران – مرکز سینه رخ می دهد. راه های درمان اگزمای شوره ای عبارتند از مصرف شامپوهایی که دارای اسید سالیسیلیک – سلنیوم – سولفید – زینک – قطران ذغال سنگ می باشند، مصرف داروهای ضد قارچی، استفاده از کرم ها و پمادهای استروئیدی و …

درمان اگزمای درماتیت آتوپیک

مصرف موادهایی که باعث رطوبت رسانی پوست می شوند، پمادها و کرم های استروئید، مصرف داروهائی که می توانند سیستم ایمنی بدن را کنترل کنند، مصرف آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت.

درمان اگزمای تماسی

این نوع اگزما هنگامی خود را نشان می دهد که پوست از طریق ماده ای دچار صدمه شده باشد. این موادها معمولا شامل مواد شوینده ها می شوند. مصرف مرطوب کننده های پوستی و داروهایی که استروئید هستند، بهترین روش ها برای درمان اگزمای تماسی می باشند.

درمان اگزمای دیس هایدروتیک

این نوع اگزوما باعث آسیب رساندن به پاها و دست ها می شود و هنوز هم دلیل قطعی برای ایجاد آن مشخص نشده است  خارش زیاد یکی از مهم ترین علائم آن می باشد. درمان این نوع اگزما توسط کمپرس آب سرد و پمادهای استروئیدی انجام می شود.

درمان اگزمای نامیولار

اگزومای نامیولار بیشتر مردان را درگیر می کند. که اکثرا در نواحی پاها – پشت دست ها – بازوها – قسمت پایین کمر – ران ها ظاهر می شوند. این نوع اگزما بر اثر عواملی مثل هوای سر و خشک – قرار گرفتن در معرض مواد  شیمیایی – قرار گرفتن در معرض فلزات به وجود می آید. برخی از روش های درمان اگزمای نامیولار عبارتند از استحمام با آب ولرم و بعد مصرف مرطوب کننده ها، استفاده از پمادهای استروئیدی و آنتی بیوتیک.

دکتر حمیده آقایی

دکتر حمیده آقایی

متخصص پوست , مو , زیبایی و لیزر
عضو انجمن متخصصین پوست ایران و دارای بورد تخصصی پوست و مو

متولد سال ۱۳۵۸ در شهر تهران می باشم. تحصیلات دوره پزشکی عمومی خود را در سال ۱۳۸۳ در دانشگاه ایران به اتمام رساندم و جهت گذراندن دوره طرح عمومی به مدت ۲ سال در بیمارستان زعیم پاکدشت فعالیت داشتم.
۳ سال اول دوره تخصصی پوست و مو و لیزر را در شهر کرمان و سال چهارم را در بیمارستان تخصصی پوست رازی تهران گذراندم و در سال ۱۳۸۹ فارغ التحصیل شدم.
پس از ان به مدت دو سال و نیم در شهرستان شاهرود فعالیت حرفه ای داشتم و از سال ۱۳۹۲ در شهر تهران و اندیشه مشغول به فعالیت هستم.
در حال حاضر نیز در شهر تهران در مطب خصوصی و در کلینیک تخصصی پوست و مو و لیزر موهای زائد و چندین درمانگاه فعالیت دارم.

برچسب ها:

مقالات مرتبط

سلولیت (تجمع چربی) چیست و چه علائمی دارد؟

سلولیت (تجمع چربی) چیست و چه علائمی دارد؟

سلولیت یک عارضه پوستی است که افراد زیادی به خصوص خانم ها را درگیر می کند. مشخصه آن ظاهری گودی و برآمده از پوست است که معمولاً روی ران ها، باسن و شکم قرار دارد. این بیماری به دلیل تجمع سلول های چربی...

کربوکسی تراپی

کربوکسی تراپی

کربوکسی تراپی یک روش درمانی برای بهبود سلولیت، ترک های پوستی و سیاهی زیر چشم می‌باشد. این درمان از دهه 1930 در فرانسه رایج شد. این درمان را می توانید بر روی پلک ها، گردن، صورت، بازوها، باسن، معده و...

تبخال چیست و چگونه درمان می شود؟

تبخال چیست و چگونه درمان می شود؟

تبخال یک زخم شایع و از بیماری های پوستی است که به علت ویروس های خانواده هرپس ایجاد می شود. عفونت تبخال در جمعیت بزرگسال شایع است و احتمال دارد افراد چندین بار این بیماری را در زندگی خود تجربه کنند....

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *